Etusivu Tilanimihaku Karttahaku Palaute

 

Harju (Niemisenharju)

 

Niemisenharju tunnettiin arkistojenkirjojen mukaisesti Kirkonmiehen perintötilana, jossa on asustanut torppari Andres Axel Forsberg.

Lars Mård osti Harjun tilan Vilhelm Kauppiselta ( Alapiha, Pyöree). Tila on ostettu 1863 ja seuraavana vuonna paikalle on rakennettu savupirtti, joka on edelleen pihapiirissä.

Lars Mårdin poika Johan myi tilan Pekka Juutiselle (Karjalan kannaksen Kivennavalta) vuonna 1899. Eljas Kettunen Saarisenmäeltä osti tilan vuonna 1904. Tuolloin hän oli 37-vuotias.                           

                          

 

Ennen Niemisenharjuun muuttamista Lars Mårdin tytär Reetastiina meni naimisiin Eljas Kettusen kanssa ja asettui asumaan Saarisenmäkeen, josta he muuttivat Niemisenharjuun 1904. Heidän lapsistaan vain Martta syntyi Niemisenharjussa.

Harjun perhekuva v.1910. Kuvassa vasemmalla Eljas, Taavetti, Alliina, Martta ja Reetastiina Kettunen.

Reetastiinan sisko, Henriikka Mård, avioitui Eljaksen vanhemman veljen Pekka Kettusen kanssa.Niemisenharjun väki on siis kaksinkertaisesti sukua Saarisenmäkeen.     

        

 

Harjun perhekuva vuodelta 1937. Kuvassa vasemmalla emäntä Anna-Liisa os. Julkunen (Nilsiä) ja Taavetti, joka tunnettiin kylällä lempinimellä "Harjun Ukko" sekä lapset Liisa s.1929 sekä Eino s.1932.

 

Alkuun | Seuraavat 25
Viimeinen sivu

1969 kesäpäivä Harjussa. Menossa navettaremontti, oli erittäin kuiva kesä, jonka näkee perunamaasta kuvan vasemmassa alareunassa. 1910 Perhekuvassa Kettusen perhe, vas. Eljas Kettunen s.1867 Taavetti s.1895
Aliina s.1888
Martta s.1907, kuoli nuorena
Reeta Stiina os. Mård s.1865 1922 Lassilanpihasta hautajaiskuva 1926 Annin ja Taavetin kihlakuva 1930 Potun nostoa
1928 Emännän hakureissul.
Nuorikkoa tuodaan Niemisenharjuun kihloihin v. 1927, seuraavana vuonna naimisiin. Nilsiän Siikäjärveltä tuodaan tilalle emäntä. Kuvassa oikelata (takapenkillä) Taavetti Kettunen, Anna-Liisa Julkunen, Eeva Julkunen - anoppi, Hanna Julkunen - nuorempi sisko ja Miina Julkunen - nuorempi sisko sekä Armas Julkunen - nuorempi veli, sekä autonkuljettaja, jonka nimeä ei ole tiedossa. 1937 perhekuvassa vas. Anna-Liina, Taavetti ja lapset Liisa ja Eino Kettunen. 1939 1944 vuoden nimet marmoritaulussa 1944 sotavanki Ivan Ivanovitsh.
Syyskesällä 1944 Niemisenharjussa oli töissä sotavanki Ivan Ivanovits, joka oli kotoisin Leningradin Pushkinin kaupunginosasta. Hän oli 33-vuotias, jolla oli vaimo Olga ja kaksi poikaa: Vitja ja Semlja. Hän joutui palaamaan syys-lokakuun vaiheilla takaisin vankien palautuksen yhteydessä. 1944 rinnepellon kyntämisessä vas. Lauri kaikkonen, Ivan Ivanovits ja Taavetti-isäntä.
1944 kuva lehmihaasta, jossa karjapäälliköt Liisa ja Helvi Lappalainen. Huomaa kuvassa kaksi ronskia emakkoa. 1944 syyskuussa Harjun  perhe ja työväki ryhmäkuvassa, vas.ylh.Lauri Kaikkonen, Taavetti Kettunen, Eino Kettunen, sotavanki Ivan Ivanovits, alh.vas. Liisa Kettunen, Jaakko Koskelo, Anna-Liisa Kettunen ja Helvi Lappalainen. Kuvan on ottanut Laila Mikkonen. Kuva harjun vehnäpellosta vuodelta 1946. Tuolloin oli lämpimiä kesiä, jotta vehnä kekesi kasvaa ja joutua hyvin. Vehnä niitettiin viitakkeella ja puitiin puimakoneella. Isä laittoi 3 säkkiä vehnää junassa Nivalan vehnämyllyyn jauhettavaksi vehnäjauhoiksi, joista tuli hyviä pullia. Takana Harjun pihapiiriä, vas. talli, maitohuone ja liiterirakennus sekä asuinrakennus. Katon  yli näkyy tuulimylly, joka nosti vettä talouteen. Kuvan henkilöt ovat Anna Kettunen ja Taavetti Kettunen. Vehnän pituus on n.150 cm. 1944 Niemisen oppilaat koulurakennuksen portailla, opettajana Aune Turpeinen. 1950 Jaakko Koskelo ylioppilaskuvassa. Kylän ensimmäiset ylioppilaat olivat juuri Jaakko Koskela sekä Aimo Vidgren.
1950 Eino Peltosalmen maamieskoulussa vuosikurssikuvassa. 1950 Niemisen Nuorisoseura tanhusuvipäivillä. Kuvassa alhaalla vas. Raili Kauhanen, Eino, Aimo Vidgren, Hilkka Kauppinen ja Matti Kauppinen. Ylhäällä vas.Anja Vidgren, Kyösti Repo, Anja Repo sekä Tapani Kauppinen. 1951 Niemisen 1950 Nuorisoseuralaiset matkalla juhlakentälle. 1950 Nuorisoseuralaisia koolla, sama porukka kuin edellä, mutta oikealla Kiuruveden Rapakkojokelaiset, etualalla ohjaaja Tyyne Savolainen.
1950 keväthangilla, näytelmäharjoitusten lomassa. Kuvassa vas. Matti Kauppinen, Mauno Vidgren, Eino ja Pertti Vidgren. 1956 Nuorisoseurantalon avajaiset. Avajaisten näytelmänä Aleksis Kiven, Seitsemän veljestä.
Kuvassa alapenkillä vas. Yrjö Kääriäinen ja Eino. Ylärivissä Olavi Kääriäinen, Pertti Vidgren, Kyösti Repo, Martti Rönkkö ja Martti Kaikkonen. 1957 mukana Sven Tuuvan elokuvan kuvauksissa Iisalmen Kilpivirralla. Kuvassa vas. Eino, Martti Rönkkö, Kyösti Repo, Arvo Rytkönen, Yrjö Kääriäinen ja Pekka Kauppinen 1960 Harjun ukko - Taavetti Kettunen polkupyöränsä kera. Taustalla tuulimoottori, joka nosti taloon talousveden.