Päivärinteen Mauno yhdessä kalakaverinsa Mäkelän Joosepin kanssa Piipon kaupan pihassa v.1970.

Miesten yhteisillä kalareissuilla saattoi rentoutua vanhoja tarinoita muistellen. Joosepin varustukseen kuului rannan läheisyyteen taitavasti kätketty "yskänlääke", johon apteekkarina toiminut Aimo- poika laittoi reseptiä tulemaan Vieremän apteekkiin.

Alkuun | Seuraavat 25
Viimeinen sivu

1920 Päivärinne Ilmakuva Päivärinteen tilasta v.1980.

Päivärinteen tilan ensimmäinen isäntä oli ollut Jaakko Partanen, jonka jälkeen tilaa oli isännöinyt Jaakko Laukkanen (Tienhaara). 

Hänen aikanaan talossa oli pidetty nurkkatansseja, joista ei oltu kylällä pidetty ja, asiasta oli kanneltu suoraan pitäjän kirkkoherralle, Iisalmen papille Brofeltille. 

Hän oli todennut varsin kansanomaisesti, että: Taavetti Michiganissa v.1910. 1920 Päivärinne 1920 Taavi Kauppilanmäki
Kotitalon Päivärinteen edessä otettu kuva, jossa kessutarha Manun takana v.1926.
Tuolloin kasvatettiin tupakkaa omiin tarpeisiin ja myyntiin. 
1927 Lapsuus 1927 Manu Iisalmen markkinoilla otettu kuva, jossa on vasemmalla Arvi Katainen, Ryvän poikia. Talo oli ollut aikoinaan kylän suurin tila, mutta joutui pakkohuutokauppaan. Keskellä istuu Eljas Heiskanen, joka oli yksinäinen mies, kävi Pyöreen taloissa töissä. Täperän puimakoneen murtajaan särki kätensä, kun oli mennyt remmiä ottamaan (tytär Saara Heiskanen). 1930 Vanhemmat
1935 Manu-poika Talkoot niityllä v.1935.

Kylällä olivat nuoret pojat olleet hieman vastentahtoisesti menossa heinäpellolle. Vastaan oli tullut naapurikylän isäntä ja kysynyt: 1937 Heinäntekotalkoot Niittylässä Äänislinnaan tultiin elokuussa 1941, ihan siinä Äänislinnan portailla ryssän tykistö ampui. Saatiin valloitettua ryssän tykki, kun joku sytytti tupakan: 1941 Niiniselkä
Välirauhan aikainen kuva, jossa Manu on vielä tykistön palveluksessa. Koulutusvaiheessa hän oli ollut Niilo Tarvajärven alaisuudessa.

Ryhmäkuvassa Manu on Haapajärven poikien kanssa, kuva on otettu Toijalassa v. 1940.

Kesän tullessa Manu joutui kiväärikomppaniaan, palveluspaikka muuttui kun komppanioita jaettiin uusiksi ja uusi komppania oli JR 8.

Mustatakkinen nuori mies kuvassa vasemmalla on Matti Junttila, jonka kohtaloksi tuli kaatuminen jatkosodassa. Manu oli tunnistanut hänet tien reunasta marssiessaan Joensuusta itään päin. Siinä ei ollut kaukana ryssän nokka tuota kuvaa otetaessa, vieressä on Latva-Matti eli Matti Nenonen, joka kävi lomilla - Kokkolan kupeessa - siian kutuun oli mennyt kalalle, ottanut siikoja lomilta mukaan, tuonut rintamalle ison sankon ja heittänyt porukalle jaettavaksi.
1941 Manun rintamakuva 1942 Korsulla 1942 kranaatinheitin
1942 Manu ja rintama 1943 Rintamalla 1943 Rintamamiehet 1943 Sotakuva 1950 Nuorisoseuran pojat